Elza Lotte

LOT Theater & Trainingen

Zorg (niet) voor agressie
Een emotie- en agressietraining voor zorgpersoneel, waarin verbale en fysieke weerbaarheid centraal staan.

Wat is het?
Als zorgprofessional ontkom je niet aan grensoverschrijdend en/of agressief gedrag. Niet alleen van cliënten. Ook van familieleden, mantelzorgers of zelfs je directe collega's. In je rol van hulpverlener, verzorgende of verpleegkundige agressief behandeld worden, frustreert. Vaak komt agressie voort uit angst, onmacht of frustratie. Soms wordt het juist ingezet om iets voor elkaar te krijgen. Elke vorm van agressie heeft impact op zowel het slachtoffer als op collega’s en omstanders. Welke vorm van agressie je ook tegenkomt, het is belangrijk dat jij als zorgprofessional daar mee om leert gaan. Zo creëer je een veilige (werk)omgeving. Tijdens de drie dagen van deze training leer je hoe je oplopende emotie vroegtijdig signaleert. Je gaat aan de slag met diverse verbale interventies om de stijgende curve te stabiliseren en de spanningen te laten zakken. Samen met je medecursisten diep je ingewikkelde situaties en de daarbij komende emoties uit met ondersteuning van een trainingsacteur.


Doordat de training wordt gegeven door vakinhoudelijke experts op het gebied van zorg, fysieke weerbaarheid, theater én training, is het een allround pakket. Na het volgen van deze training sta jij steviger in je schoenen en weet jij met een koel hoofd de-escalerend op te treden in complexe situaties.

Voor wie?
Zowel ZZP'ers als zorgmedewerkers van zorgorganisaties en uitzendbureaus kunnen deze training volgen. De training is voor elke zorgprofessional die te maken krijgt of kan krijgen met agressief gedrag en door middel van deze training zelfverzekerder wil worden in het reageren hierop en/of beter wil leren omgaan met agressie en emotie bij anderen. 

Jouw resultaat
Het herkennen van verschillende vormen van agressie en het zelfvertrouwen hebben om hier goed mee om te kunnen gaan, heeft invloed op jouw productiviteit en de relatie met jouw collega’s en cliënten. Maar bovenal op het werkplezier!

Na deze training:
- heb jij inzicht in je eigen houding en gedrag en het effect ervan op anderen
- heb jij inzicht in je primaire reactie op een stressvolle situatie
- heb jij inzicht in jouw persoonlijke grens bij agressie en kun jij deze bewaken
- heb jij inzicht in de gemeenschappelijke norm en kun jij deze grens bewaken
- kun jij de-escalerend optreden
- ben jij in staat om verschillende vormen van agressie herkennen
- kun jij effectief omgaan met verschillende vormen van agressie, die relevant zijn bij de doelgroep waarmee jij werkt
- ben jij verbaal én fysiek weerbaarder en zelfverzekerder en in staat om lastige situaties bespreekbaar te maken en aan te pakken

Aanpak en programma
Deze training wordt gegeven door een trainer, een zorgexpert en een docent elementaire weerbaarheid, om zo effectief mogelijk in te spelen op de doelgroep waarmee wordt gewerkt.

Voorafgaande de training komen de trainer en zorgexpert graag langs bij de zorginstelling. Zo krijgen wij een kijkje in de werkomgeving en kunnen we tijdens de training gericht ingaan op incidenten uit de praktijk. Voor de ZZP’ers vragen wij een intake, waarin je werksituatie wordt besproken, welke leerdoelen jij hebt en waar jij tegenaan loopt. Op deze manier hopen wij onze training zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de werkomgeving waarin deze kennis wordt toegepast.

Tijdens de training worden theorie en praktijk met elkaar afgewisseld, door middel van fysieke opdrachten en rollenspellen met een trainingsacteur. We werken aan inzicht in eigen houding en gedrag, het herkennen van verschillende emoties en agressie en het leren omgaan hiermee. Wij vinden het belangrijk dat we de training samendoen, met een goede balans tussen professionaliteit, veiligheid en humor!

Na de training gaan wij graag nog eens in gesprek voor een evaluatie. We willen graag op de hoogte blijven over de resultaten van de training, om ons product zo goed mogelijk te laten aansluiten bij jullie op de werkvloer. We vinden het belangrijk dat de resultaten zichtbaar zijn en dat de veiligheid in de zorg groeit.

Duur en investering
In samenspraak met de zorginstelling bepalen wij op welke trainingsonderdelen de nadruk ligt. De geaccrediteerde training duurt drie dagen. Hier kan vanaf geweken worden, mocht de behoefte elders liggen en de SKJ punten niet relevant zijn voor de instelling. De trainingsbehoefte bepaalt het tarief en er zal van te voren een offerte worden opgesteld.

Accreditatie
Deze driedaagse training is geaccrediteerd bij het SKJ en biedt 16 accreditatiepunten.

Aanvullende modules
- Herhaling weerbaarheidstraining Mushin Martial Arts - Raymond van Donkersgoed
- Herhalingsmodule ABCD-model (telefonisch aanvragen of via het contactformulier)


De trainers
V.l.n.r. Elza Lotte Diderik, Raymond van Donkersgoed en Martine Langeveld
Wat maakt onze training succesvol?

 Maatwerk 
Van te voren bespreken wij de trainingsbehoefte, we spelen daar op in en we worden graag op de hoogte gehouden of de training effect heeft gehad.

Zorgexpert 
Om zo goed mogelijk te specificeren op de doelgroep, werk ik samen met zorgexperts vanuit MaLa Zorg en Mushin Martial Arts.

Trainingsacteur 
Door situaties uit jullie praktijk te simuleren, kun je gedrag van jezelf en van een ander herkennen en erkennen en daarmee om leren gaan.

Gezelligheid 
Wij houden van persoonlijk contact, professionele gezelligheid en koffie!

Contact
Neem vrijblijvend contact op om kennis te maken en om te kijken of onze training kan aansluiten op jullie behoeftes: lottrainingen@elzalotte.nl

 
E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn